פתח דבר
הסרט "החיטה צומחת שוב" (קישור לסרט בהמשך) נערך לקראת אסיפות המשקים השנתיות. לאחר שהוקרן בשתי האסיפות קיבל הסרט תהודה ותפוצה רחבה בארץ ובעולם בעיקר בגלל המסרים המעודדים והמחזקים שבו. הסרט מציג בצורה מופלאה את העשייה החקלאית כגורם מרפא, משקם, מחזק, מגן ומבטיח את קיומנו במדינה האהובה שלנו. התפוצה הרחבה פרצה גבולות מדיניים ויבשתיים והסרט הגיע לשגרירות ישראל בשוויץ, שם החליטה השגרירה, הגברת יפעת רשף, להציג אותו בפני קהל של כמה מאות צופים במסגרת אירוע הוקרה למדינת ישראל במלאת 76 שנים.
הסרט היה מסמר הערב ונאומים (באנגלית!) של אורן ברנע ושל מיכה אמיר. קישור לנאום בהמשך.
(כשהשגרירה שאלה את אורן כמה זה נורא לחיות בעוטף, 3 ק"מ מהגבול, בצל המלחמה והקולות המפחידים, הוא אמר לה: "זה פחות מפחיד מלנאום באנגלית")

אורן ומיכה חזרו מהשליחות הדיפלומטית מרוצים ועמוסי חוויות. קודם כל מעצם המעמד, שהיה מכובד ומכבד וניכרה בו היטב ההוקרה והאהדה הרבה של אזרחי שוויץ - יהודים, נוצרים, ישראלים (רובם חיים שנים רבות בשוויץ), נציגים של מדינות רבות ועוד. ניכר היה על פי שיחות עם האורחים, על פי קוד הלבוש ועל פי מאפיינים נוספים שמדובר בציבור מכובד, אישים רבי מעלה, תורמים נדיבים מאד לישראל.
במסגרת האירוע הוצגה תערוכת צילומים של הצלם זיו קורן מכפר עזה שתיעד את הזוועות של השבה באוקטובר ואת המציאות מאז ואילך.

רבים מהנוכחים ענדו את סיכה צהובה המסמלת כמיהה לחזרת החטופים.
הדברים שנאמרו על הסרט חידדו את התובנה העולה ממנו בקשר לחקלאות כגורם מרפא ומשקם וכנדבך מרכזי וחשוב מאד בדרך להחלמה מלאה של הגוף, הנפש, התא המשפחתי, המרקם הקהילתי והמדינה.
כדי להמחיש את הרעיון לא רק במילים, הוצבה בכניסה לאולם עמדה עם אדמה טובה מארץ ישראל ושתילים רכים של בזיליקום שהוטסו במיוחד על ידי חברת חישתיל. האורחים, בדרכם החוצה אחרי האירוע, הוזמנו למלא עציץ האדמה ולשתול במו ידיהם את הבזיליקום.


מה בחקלאות ?
הקיץ מתקרב לשיאו, קציר החיטה ואיסוף תפ"א הסתיים, גידולי האביב לקראת קציר, נשארנו עם גידולי הקיץ, הפרדסים והמטעים שמאפשרים קצת נוף ירוק לעיניים. בענפי המטע יתחילו בקרוב לנער שקדים ולאחר מכן ראשוני הגודדים יעלו לצמרות התמרים.
מאז אסון 7/10/23 ולאורך כל התקופה שעברה מאז בולטים החקלאים והחקלאיות ביכולתם לשרוד, להתאושש, להתגבר ולהוביל חזרה מהירה לעשייה תוך התמודדת עם מגוון האתגרים שהשנה הזו מעמידה ברמה האישית, המשפחתית, הקהילתית, האזורית והארצית. על כך כבר אמרנו ונמשיך להגיד לכם ולכן: יישר כוח וכל הכבוד! כמו כן ויחד אתכם אנחנו לא שוכחים את 120 החטופים והחטופות שמוחזקים בעזה 9 חודשים! החובה של כולנו, להחזיר את כולם הביתה, עכשיו!
הזמן לא עוצר... חציון 1 – 2024 הסתיים להלן תקציר חציון "על קצה המזלג" להמשך קריאה לחץ.י כאן
בעזרת השם
השבוע אישרה הממשלה אישרה את שינוי השם של "משרד החקלאות ופיתוח הכפר" ל"משרד החקלאות וביטחון המזון". "אספקת המזון נשענת על ייצור מקומי וייבוא." נכתב בהחלטה שהובאה לישיבת הממשלה "שינויי האקלים, משברים גאו-פוליטיים ומצבי חירום כגון מלחמת רוסיה-אוקראינה ומגפת הקורונה גורמים להפרעות בשרשראות אספקה ועלולים לפגוע בביטחון המזון. במהלך מלחמת עזה ומלחמת ההתשה בצפון התממשו מספר איומים על ביטחון המזון הגולמי של אזרחי ישראל, ביניהם פגיעה בפעילות החקלאית, מחסור חמור בכוח אדם, סכנה לסגירת נמלים והחרמות ייצוא של מדינות עוינות".
לכאורה מדובר רק בסמנטיקה. מה זה בכלל חשוב איך נקרא המשרד? יותר חשוב מה הממשלה עושה או לא עושה... ובכל זאת, האמירה המבוטאת בעזרת השם נותנת יותר תוקף לחשיבות של העשייה החקלאית ומדגישה את החשיבות של עצמאות ואי תלות. חבל שנזקקנו להדגמה כל כך כואבת של מה שיכול לקרות אם לא נדע לדאוג לעצמנו לביטחון. גם לביטחון באופן כללי וגם לביטחון באספקה שוטפת של מוצרי מזון. אנחנו תמיד ידענו שחקלאות היא יסוד הכרחי בקיומנו ולא רק אירוע רומנטי לאור השקיעה. החודשים האחרונים והתהפוכות שכולנו חווים על כל צעד ושעל מציגים לראווה את העובדה הזאת לכל מי שעיניו בראשו. טוב עשה שר החקלאות שהכיר בכך והבין שכדאי "לקרוא לילד בשמו".

אנחנו ממשיכים במלוא המרץ לפתח ולהנגיש למשקים את מערכת המידע בביצוע רחב בענף החקלאות והסולר (לבינתיים). עד כה קיימו 3 כנסים . 2 מהם התקיימו לאחרונה , אחד בקיבוץ להב והשני בזום – ליישובי הערבה.

שמחנו מאוד לפגוש את מי שהגיע לראות ולשמוע על הכלי החדש שמטרתו לשקף כמויות ומחירים ברכש שנעשה בענף החקלאות והסולר. את עלויות השימוש במערכת אנחנו לוקחים על עצמנו כך שלכם – זה לא
עולה כסף בשנה הקרובה. חשוב לנו שתפיקו תועלת מהמערכת וככל שיותר תשתמשו בה אנחנו נפתח אותה וכך נוכל לנהל סחר בצורה יעילה. לא השתתפתם בכנסים? לא ברור במה מדובר? צרו קשר ונשמח להגיע עד אליכם , להסביר, להראות ולהבין.

כוחנו באחדותנו. שיתוף הפעולה שלכם חשוב להצלחה.
אנרגיה חיובית
חשמל אגרוולטאי
בשבוע שעבר התקיים ברבדים יום סיור ולימוד בנושא ייצור חשמל אגרוולטאי. מדווח בני רגיל, ראש התחום בתנועה הקיבוצית, יוזם ומארגן הכנס: "למדנו מקרוב איך נראה פרוייקט אגרוולטאי מסחרי, הראשון מסוגו בישראל של גד"ש צבר קמה וחברת דוראל. שמענו בשטח מאנשי המקצוע בחקלאות ואגרונומיה על איך מגדלים אבוקדו מתחת לפאנלים חד ציריים בגובה 4 מטר. ראינו תחשיב כלכלי שביצעו מבט יועצים עבורנו (התק"צ) על הכדאיות של מתווי התקשרות שונים.

שמענו ממשרד החקלאות לגבי סוגיות מרכזיות בתיקון התמ"א לאגרוולטאי. על פי התיקון לא יתאפשר ככל הנראה בשטחים שמוגדרים כמכלולי נוף, חסם משמעותי בעיקר בצפון. להמשך קריאה מידן סולר לחץ.י כאן
קורסים וקהילות
פורומים
המתכונת של הפורומים מאד ותיקה אצלנו במשקי דן. בין סוגי המפגשים השונים (יש הרבה) אנחנו מבחינים בין קורס – קורס דירקטורים, קורס אקסל, קורס אנגלית וכדומה – לבין פורום. הפורום הוא מסגרת קבועה ומתוכננת מראש של מפגשים לבעלי תחום ענין משותף. המטרה העיקרית של מפגשי הפורום היא עצם קיומם. זו הזדמנות מצוינת למשתתפים להתכנס אל "קבוצת השווים" – קולגות שעוסקים באותו תחום כמוהם ומתחבטים עם אותן דילמות, ובמסגרת המוגנת והנינוחה של הקבוצה, במרחק בטוח מסביבת היומיום הלוחצת, עם פרספקטיבה מספיק רחבה, עם אוזניים קשובות וכתפיים תומכות לעסוק בנושאים שעל סדר היום. יש במפגשי הפורום גם למידה אבל זה לא החלק העיקרי.
על הקונסטרוקציה הזאת יסדנו לפני קצת יותר משנתיים שלושה פורומים: מנהלי תשתיות; מנהלי בתי כולבו ומרכליות; מנהלי גד"ש (מפגד"ש). את שלושת הפורומים מנחה חמוטל דויטשמן. לכל פורום נקבעה סדרה של 6 מפגשים במרווח של חודשיים (+-) בין מפגש למפגש. יש תכנית של תכנים ונושאים. כל תכנית היא בסיס לשינויים, אבל אנחנו משתדלים ובד"כ די מצליחים להישאר קרוב לאג'נדה המקורית.
בימים אלו מסתיימות סדרות המפגשים של שלושת הפורומים. אנחנו כבר מתכננים את הסדרות הבאות. גם על סמך משוב מפורט מהמשתתפים וגם על סמך תרחישים והתפתחויות בענף ובסביבה שבה פועלים המנהלים. יש למה לצפות ומי שמרגיש שייך לאחד הפורומים האלה ומעוניין להצטרף – הנה הזדמנות. מתחילים!
מפגד"ש

השבוע הסתיימה סדרת מפגשים של מנהלי גד"שים. התכנית נקראת מפגד"ש וזו העונה השנייה שמסתיימת. למפגש האחרון הגיעו למעלה מעשרים מנהלי גד"שים. חלקם מנהלים פעילות של קיבוץ יחיד וחלקם מנהלי שותפויות. המפגשים שהתקיימו השנה, למעט הראשון, היו שונים מהתכנית המקורית. הם הותאמו למציאות אותה אנו חיים מאז תחילת אוקטובר. המפגש הראשון של עונה זו התקיים לפני שנה בדיוק. בחודש יולי 2023 בנחל עוז. מורן פרייבך אירח אותנו. במפגש עסקנו בחקלאות תחת איום בטחוני. גם מורן וגם מרכז המשק בועז בן-סירא וגם איש יס"מ הסבירו לנו את הקשיים ושיכנעו אותנו שאפשר להתגבר ואפשר לעשות חקלאות פורייה ויעילה בצל האיום הבטחוני. עלינו איתו לתצפית על גבעה סמוכה מאד מאד לגדר הגבול. ממש צמוד למרגלות הדרום מזרחיים של הגבעה נמצא הבית של מורן ועדי. וממש סמוך למרגלות ממול נמצאים בתי סג'עייה. ראינו את שני הישובים – נחל עוז וסג'עייה פרושים לפנינו. כמעט אפשר היה לראות דרך החלונות את הבתים מבפנים. בשני הצדדים. בשטח הפרדה צר בין הגבעה לבין סג'עייה ראינו טרקטור גדול רתום למשתת. ראינו עובד השקייה מטפל במערכת דישון בראש חלקת חמניות. "כל זה אינו משל ולא חלום...." זה היה ביולי לפני שנה. כמה זה נראה רחוק תמים ולא רלוונטי
פורום תשתיות
המפגש הקרוב של מנהלי התשתיות יתקיים בקיבוץ פלמחים בשבוע הבא. קיבוץ פלמחים יושב על מצוק כורכר על חוף הים. יש לזה המון יתרונות ומעט חסרונות. למשל – איך יוצאים לחופשה ממקום כזה? כמעט כל אתר נופש מהווה downgrade (שינמוך) לעומת התנאים בבית. חיסרון נוסף – הלחות העולה מן הים מהולה במלח לא עושה טוב (בלשון המעטה) לתשתיות. נסייר בקיבוץ ונלמד על היחסים המורכבים בין הים לתשתיות. סדרת המפגשים של מנהלי התשתיות תסתיים בקרוב. היתה לנו סדרת מפגשים מוצלחת, הרחבנו את מעגל המשתתפים ומכורח המציאות לא מיצינו את כל הנושאים. על סיכום המפגשים והסיור בפלמחים נשמח לעדכן בגיליון הבא.


פורום מנהלי מרכולים בדרך כלל, במפגש הסיכום של סדרת מפגשים אנחנו מנסים ליצור אוירה קצת שונה. למצוא מקום מיוחד או תוכן מיוחד למפגש. למפגש הסיום של מנהלי המרכולים מצאנו מקום מיוחד: נווה חנה. כשנכנסים לנווה חנה, אי אפשר שלא להתאהב. הצבע הירוק שוטף את העיניים, ריח האפייה מרחיב את הנחיריים, קולות בעלי החיים מרגיעים את הנפש, המולת צחוקם של הילדים ממלאת את הלב. אחרי שנכנסים לנווה חנה אפשר לצאת ממנו, אך לא להוציא אותו מהלב. נווה חנה הוא בית ילדים קסום, השוכן בקריית גת. בבית הילדים מתגוררים עשרות ילדים שהוצאו מביתם בהוראת משרד הרווחה, מסיבות שונות. לצד בית הילדים יש במקום פינת חי מדהימה ביופייה ומאפייה שנועדה להקנות לילדים את ערך העבודה. שם נתארח עם פורום מנהלי מרכולים, נסייר, נשמע ונכיר את האנשים שבוחרים בטוב ועושים הרבה טוב! בטוח שיהיה מעניין ומיוחד. נדווח בהרחבה בגיליון הבא.

קורס ניהול אנרגיה בקיבוץ
העולם משתנה בקצב מטורף בכל מני תחומים. אחד הבולטים הוא תחום האנרגיה שמתבזר כל העת ומתמקם אצלנו בקיבוצים יותר ויותר. פרויקטים שונים של אנרגיה מתחדשת נבנים מדי יום בקיבוצים. את כל האופרציה הזאת - ייצור, הולכה, חלוקה, תחזוקה, שירות, מכירה, גבייה ועוד ועוד...מישהו צריך לנהל.כבר לא מספיק החשמלטור הכל יכול עם הטסטר בכיס שעל פיו יישק דבר בקיבוץ. נדרש ידע רחב, מעמיק ועדכני.איך אפשר להשתלט על זה? בשביל זה אנחנו כאן! לעשות סדר, לרכז ידע וכלי עבודה הנדרשים לניהול מערך האנרגיה בקיבוץ משקי דן בשיתוף עם התנועה הקיבוצית מזמינים אתכם לקורס ניהול אנרגיה בקיבוץ לתכנית וההרשמה לחץ.י כאן
קורס אקסל
עוד קורס אקסל הגיע לסיומו! 2 קבוצות לימוד התמלאו במהירות .סה"כ 4 מפגשים, 4 שעות למפגש שמים אותך במקום אחר מבחינת היכולות להשתמש בכלי עבודה החשוב הזה ולהפיק ממנו תועלות. חשוב להרחיב ולשפר את הידע, אחרי הכל כשמדובר באקסל אם אין את הידע הנדרש זמן העבודה ארוך ולעיתים גם מתסכל. אז שווה להקדיש מעט זמן ולחסוך הרבה זמן!
המעוניינים בקורס אקסל ו/או מי שאינו בתפוצה של משקי דן מוזמנים להשאיר פרטים כאן ואנחנו נדאג לעדכן אתכם


החיטה צומחת שוב
הפקה: משקי הנגב; תסריט ובימוי: מיכה אמיר; צילום ועריכה : עזרי לזר - "בזווית שונה"