קורס מנהל אנרגיה בקיבוץ:
העולם משתנה בקצב מטורף בכל מני תחומים. אחד הבולטים הוא תחום האנרגיה שמתבזר כל העת ומתמקם אצלנו בקיבוצים יותר ויותר. פרויקטים שונים של אנרגיה מתחדשת נבנים מדי יום בקיבוצים.
את כל האופרציה הזאת - ייצור, הולכה, חלוקה, תחזוקה, שירות, מכירה, גבייה ועוד ועוד...מישהו צריך לנהל.
כבר לא מספיק החשמלטור הכל יכול עם הטסטר בכיס שעל פיו יישק דבר בקיבוץ. נדרש ידע רחב, מעמיק ועדכני.
איך אפשר להשתלט על זה? בשביל זה אנחנו כאן! לעשות סדר, לרכז ידע וכלי עבודה הנדרשים לניהול מערך האנרגיה בקיבוץ.
קורס ניהול אנרגיה בקיבוץ- להלן התכנית :
קורס אקסל
עוד קורס אקסל הגיע לסיומו! 2 קבוצות לימוד התמלאו במהירות .סה"כ 4 מפגשים, 4 שעות למפגש שמים אותך במקום אחר מבחינת היכולות להשתמש בכלי עבודה החשוב הזה ולהפיק ממנו תועלות. חשוב להרחיב ולשפר את הידע, אחרי הכל כשמדובר באקסל אם אין את הידע הנדרש זמן העבודה ארוך ולעיתים גם מתסכל. אז שווה להקדיש מעט זמן ולחסוך הרבה זמן!
המעוניינים בקורס אקסל ו/או מי שאינו בתפוצה של משקי דן מוזמנים להשאיר פרטים כאן ואנחנו נדאג לעדכן אתכם
מפגד"ש
השבוע הסתיימה סדרת מפגשים של מנהלי גד"שים. התכנית נקראת מפגד"ש וזו העונה השניה שמסתיימת. למפגש האחרון הגיעו למעלה מעשרים מנהלי גד"שים. חלקם מנהלים פעילות של קיבוץ יחיד וחלקם מנהלי שותפויות. המפגשים שהתקיימו השנה, למעט הראשון, היו שונים מהתכנית המקורית. הם הותאמו למציאות אותה אנו חיים מאז תחילת אוקטובר. המפגש הראשון של עונה זו התקיים לפני שנה בדיוק. בחודש יולי 2023 בנחל עוז. מורן פרייבך אירח אותנו. במפגש עסקנו בחקלאות תחת איום בטחוני. גם מורן וגם מרכז המשק בועז בן-סירא וגם איש יס"מ הסבירו לנו את הקשיים ושכנעו אותנו שאפשר להתגבר ואפשר לעשות חקלאות פורייה ויעילה בצל האיום הביטחוני.
עלינו איתו לתצפית על גבעה סמוכה מאד מאד לגדר הגבול. ממש צמוד למרגלות הדרום מזרחיים של הגבעה נמצא הבית של מורן ועדי. וממש סמוך למרגלות ממול נמצאים בתי סג'עייה. ראינו את שני הישובים – נחל עוז וסג'עייה פרושים לפנינו. כמעט אפשר היה לראות דרך החלונות את הבתים מבפנים. בשני הצדדים. בשטח הפרדה צר בין הגבעה לבין סג'עייה ראינו טרקטור גדול רתום למשתת. ראינו עובד השקייה מטפל במערכת דישון בראש חלקת חמניות.
"כל זה אינו משל ולא חלום...." זה היה ביולי לפני שנה. כמה זה נראה רחוק תמים ולא רלוונטי אחרי השבעה באוקטובר התלבטנו עד כמה התכנית הסדורה שבנינו בכלל רלבנטית. למי יש ראש לעיניינים שוטפים. אולי צריך לשנות כיוון? אולי לבטל את כל התכנית? ואז קיימנו מפגש מיוחד במינו. התארחנו אצל חברינו אבידע בכר מנהל חקלאות בארי במחלקת שיקום בתל השומר. אבידע שיתף אותנו בגילוי לב באירועים הקשים והמטלטלים שעבר בשבעה באוקטובר. הדרך שהציג אבידע אז ומתמיד בה עד היום מעוררת השראה אדירה. בכינו איתו – כן כן! גד"שניקים קשוחים שכמונו... – השתתפנו, התחבקנו והתחזקנו. באנו לחזק...החלטנו לקיים את סדרת המפגשים פחות או יותר על פי התכנית עם מעט מאד שינויים בתוכן הדברים.
נציין עוד מפגש מיוחד שהתקיים בערבה ביוזמה ובאירוח יוצא מגדר הרגיל של חברינו אייל בלום. חקלאות וערבה (מדברית, צחיחה, חום אימים) הם לכאורה דבר והיפוכו. אייל הפגיש אותנו עם חקלאים נחושים שקשה מאד לשבור אותם, אפילו השמש הקופחת לא מצליחה.. הם ממוקדים בגידולים ייחודיים ועמידים (למשל – תנינים, או דגים....) ומשתמשים בהמון המון שכל וטכנולוגיה על מנת למצות את המיטב ממה שיש.
השבוע התקיים מפגש אחרון בסדרה. מפגש זה התקיים במשקי הנגב שמענו מעודד זבולון יו"ר משקי הנגב על העשייה העזרה והיוזמות של הארגון במהלך חודשי המלחמה בכלל ועל החשיבה האסטרטגית לטווח הארוך בפרט. (כן כן, יש מי שכן חושבים על "היום שאחרי"...) החשיבה הזו מהווה בסיס לתכנית פעולה של מנהלת תקומה. ארחנו את נציג המנהלת אסף יצחקי שהציג את התכנית לשיקום החבל. לא רק לתקן אלא לשפר מהותית. לעשות את החבל הזה יותר טוב ויותר אטרקטיבי. התכנית מתייחסת להיבטים של: חדשנות; השקעות הון; כח אדם וכדומה. הקהל לא נשאר אדיש והתפתח דיון על חלוקת הקשב ומשאבי החשיבה בין הטווח המיידי לטווח הבינוני לטווח הארוך. הכל חשוב, הכל דחוף, צריך לחשוב ולתכנן גם וגם וגם. איך עושים את זה??
תכנית אסטרטגית נוספת שהוצגה היא תכנית להגדלת כושר ייצור המזון המקומי והפחתת התלות ביבוא. התכנית עוצבה על ידי משקי הנגב וארגון עובדי הפלחה בסיוע של חברת הייעוץ TASK והוצגה על ידי אפי רוטמן. אבל החלק החשוב באמת הוא מה שקורה בהפסקות, בפינת הקפה ובשיחות בין המנהלים עצמם. מרגש לראות את עובדי האדמה, אוהבי האדמה, נפגשים, מתווכחים מתחבקים ומסייעים זה לזה.
בחזרה להתחלה, למפגש בנחל עוז לפני שנה: חודשים ספורים אחרי שראינו שזה אפשרי, חרב עלינו העולם והכל התמוטט וקרס. נראה היה שזה בלתי אפשרי וקיבלנו לגיטימציה מלאה לייאוש ולוויתור. אבל זה לא מי שאנחנו ולא מה שאנחנו. זמן קצר אחרי המתקפה הנוראה השדות שוב זרועים, תפוחי אדמה, חיטה, חמניות, בננות, הכל צומח, הכל נאסף. נחישות ודבקות במטרה לאור המשימה.
לראות ולהצדיע! כל הכבוד.
פורום תשתיות
המפגש הקרוב של מנהלי התשתיות יתקיים בקיבוץ פלמחים בשבוע הבא. קיבוץ פלמחים יושב על מצוק כורכר על חוף הים. יש לזה המון יתרונות ומעט חסרונות. למשל – איך יוצאים לחופשה ממקום כזה? כמעט כל אתר נופש מהווה downgrade (שינמוך) לעומת התנאים בבית. חיסרון נוסף – הלחות העולה מן הים מהולה במלח לא עושה טוב (בלשון המעטה) לתשתיות. נסייר בקיבוץ ונלמד על היחסים המורכבים בין הים לתשתיות. סדרת המפגשים של מנהלי התשתיות תסתיים בקרוב. היתה לנו סדרת מפגשים מוצלחת, הרחבנו את מעגל המשתתפים ומכורח המציאות לא מיצינו את כל הנושאים. על סיכום המפגשים והסיור בפלמחים נשמח לעדכן בגיליון הבא.
פורום מנהלי מרכולים
בדרך כלל, במפגש הסיכום של סדרת מפגשים אנחנו מנסים ליצור אוירה קצת שונה. למצוא מקום מיוחד או תוכן מיוחד למפגש. למפגש הסיום של מנהלי המרכולים מצאנו מקום מיוחד: נווה חנה. כשנכנסים לנווה חנה, אי אפשר שלא להתאהב. הצבע הירוק שוטף את העיניים, ריח האפייה מרחיב את הנחיריים, קולות בעלי החיים מרגיעים את הנפש, המולת צחוקם של הילדים ממלאת את הלב. אחרי שנכנסים לנווה חנה אפשר לצאת ממנו, אך לא להוציא אותו מהלב. נווה חנה הוא בית ילדים קסום, השוכן בקריית גת. בבית הילדים מתגוררים עשרות ילדים שהוצאו מביתם בהוראת משרד הרווחה, מסיבות שונות. לצד בית הילדים יש במקום פינת חי מדהימה ביופייה ומאפייה שנועדה להקנות לילדים את ערך העבודה. שם נתארח עם פורום מנהלי מרכולים, נסייר, נשמע ונכיר את האנשים שבוחרים בטוב ועושים הרבה טוב! בטוח שיהיה מעניין ומיוחד. נדווח בהרחבה בגיליון הבא.
מעוניינים להצטרף לפורומים שלנו? יותר מנשמח!