top of page

קורסים וקהילות - נובמבר 2024

קורס ניהול אנרגיה בקיבוצים

מפגש נוסף התקיים בסוף אוקטובר. מפגש שלישי מתוך ארבעה. מיכה אמיר, מנכ"ל משקי דן פתח את המפגש ודיבר על תהליכי שינוי גלובליים, שינויים בצריכת אנרגיה, הן הגדלת היקפי הצריכה כחלק מעלייה ברמת החיים, הן המודעות לסביבה ואיתה הגדלת מגוון מקורות האנרגיה והן תהליכי שינוי אורחות החיים בקיבוצים, כל אלה מובילים את תחום האנרגיה בקיבוץ יותר ויותר אל מרכז הזירה. התחום מתרחב, מסתעף, מסתבך ומצריך יותר ויותר קשב ניהולי. המודעות לצורך הזה קיימת וגוברת בקיבוצים ומשכך ההיענות ליוזמה של התנועה הקיבוצית ושל חברינו בני רגיל (מקיבוץ גזר) גדולה ומקיפה מנהלים בכירים בקיבוצים.

הנושאים שעליהם דובר היו:

  • עמדות טעינה ורכב חשמלי – ברק דון , ייעוץ אנרגיה הסביר על הנעת רכב חשמלי, על המגבלות והאילוצים מחד ועל מרחב האפשרויות – כלכליות ואחרות – מאידך. על מטענים מסוגים שונים, מה מתאים למה ולמי ועל האתגר בניהול מערכת טעינה בקיבוץ.

  • אפשרויות אגירת אנרגיה בקיבוץ – עודד אגמון מחברת איסקון ואייסטורג' סקר את האפשרויות השונות של מערכות ייצור ואגירה של אנרגיה ממקורות חלופיים.

  • תחשיב אגירה מאחורי המונה ואספקה + תחשיב גידור סולארי – אלון ראובני , מבט יועצים הציג בפירוט ובהרחבה את השיקולים הכלכליים שצריכים להילקח בחשבון בקיבוץ בהקשר של מערכת אגירת אנרגיה (סוללה) בחצר הקיבוץ (מאחורי המונה) אשר יכולה לספק מענה בעת חירום וגם לאור ההצגה מחזירה את ההשקעה תוך שנים בודדות. עוד הוצג תחשיב הקמת מתקן סולארי על גבי גידור קיים, גם כאן הוצגה כדאיות כלכלית לפרוייקטים בהנתן מספר תנאים.

  • סוגיות משפטיות בהסכמי אנרגיה – עו"ד וכלכלנית ענת ממלוק הציגה סוגיות שונות בהסכמים בתחום האנרגיה, בינהם הסכמי קניית חשמל והסכמים לאגירת אנרגיה בסוללות.

התקיים שיח ער בין עשרות המשתתפים בקורס ולמידה בין הקיבוצים, חלק מהקיבוצים במרחב שלנו הם מפורצי הדרך ברמה הארצית בחלק מנושאי האנרגיה.

פורום מנהלי תשתיות

פורום מנהלי תשתיות התחיל סבב שלישי של מפגשים. המפגש הראשון התקיים בקיבוץ זיקים והנושא המרכזי שבו עסקנו היה שימור מבנים.

פורום מנהלי תשתיות התכנס החודש בזיקים ובזאת נפתחה סדרת המפגשים השלישית של הפורום. כללית, הקבוצה מתגבשת ומתפתחת והתועלות שצומחות ממנה הן רבות וטובות. המפגש הספציפי הזה הוקדש לנושא שימור מבנים. זה לא מובן מאליו שבעת הזו, במצב המלחמתי שבו אנחנו עדיין לצערנו הרב נמצאים, אפשר להתכנס בקיבוץ זיקים, שנמצא על חוף הים – חוף שממנו עלו מחבלים ותקפו את הבסיס הצבאי והגיעו אל גדרות הקיבוץ  - מרוחק בקו אויר ק"מ אחדים מהגבול הצפוני של רצועת עזה, ולדבר על שימור מבנים. על החשיבות ההיסטורית, על המורשת

שמונחלת דרך המבנים והתשתיות ועל האתגר שבשימור. אתגר תכנוני, אתגר הנדסי, אתגר חינוכי. זה אחד הסממנים המעידים על כך שהחיים נמשכים והם חזקים. חזקים מאד! המפגש נפתח בדברי ברכה לשנה החדשה. בהמשך דיברה סיון קציר, רכזת חינוך ובריאות של קיבוץ זיקים, על השנה שעברה עלינו ועל החזרה הביתה לזיקים.

ה"מנה העיקרית" היתה כאמור שימור מבנים. אדריכל צביקה פסטרנק סיפר בהרחבה על פרויקטים סביבתיים שהוא הוביל ומוביל. אחד הבולטים שבהם הוא שביל במ"ה. ביטחון, מים התיישבות. פרויקט שהתחיל ביוזמה של ראש המועצה האיזורית שער הנגב אופיר ליבשטיין ז"ל, שנרצח בשבעה באוקטובר. מדובר על שביל רכוב באורך כ – 30 ק"מ, דרך מישורית, סלולה ברובה, ועבירה לכל סוגי הרכב, שמחבר בין 14 אתרים מרתקים המספרים את סיפור ההתיישבות בצפון הנגב, החל מלפני הקמת המדינה ועד היום. האתרים מגוונים ומעבירים את המטיילים בין הקשיים שנבעו מההתיישבות והצורך בהבאת המים לנגב, לצד התמודדות עם החיים בצמוד לרצועת עזה לאורך השנים. בהמשך להרצאה המרתקת נערך סיור ב"בית עלמי" בזיקים. ההיסטוריה של הבית הזה החלה כשמשפחת אל-עלמי השלימה את בנייתו. כעבור 20 שנה, ב – 14 בפברואר 1949 עלו ראשוני הקיבוץ אל הבית הזה, שנמצא במקום הגבוה ביותר בקיבוץ זיקים. בשנת 2019 שוקם הבית (בתכנונו של אדריכל צביקה פסטרנק) ונעשה אתר ביקור ונקודת תצפית מרהיבה, יעד לכל חובב טיולים.

מפגד"ש

פורום מפגד"ש עומד להתחיל אף הוא סבב שלישי של מפגשים. גם לקבוצה הזו צפויה סדרה מגוונת ומעניינת הן של מקומות והן של תכנים, רובם ככולם קשורים במישרים או בעקיפין לעשייה החקלאית המשותפת לחברי הפורום.

המפגש הראשון ייצא לדרך לקראת סוף נובמבר, אפשר עדיין להצטרף . התכנית בקישור.

מעוניינים להצטרף לפורומים שלנו? יותר מנשמח!




bottom of page