חן הוא שועל קרבות ותיק ומנוסה בעולם הזנת בעלי חיים. מכיר את השוק לפניי ולפנים וראה את כל התהפוכות בשנים האחרונות. השנה החולפת היתה שנה מאתגרת בכל התחומים וזו הזדמנות לשאול את חן על התחום שלו ועל מערכת היחסים המסחרית הבינלאומית שלנו.
מה מצב המלאים של הגרעינים? האם יש סיבה לדאגה?
באופן כללי, מצב המחסנים בארץ תנודתי מאד בכמויות הסחורות המאוחסנות, ולמרות סכנות המלחמה בישראל ובאוקראינה, ההגעה לארץ ממשיכה. ספקים מהעולם מצליחים לשנע סחורות (על פני הים) ולהגיע לנמלי הארץ אך עם קשיים רבים במציאת אוניות שמוכנות לבוא לישראל, ועלויות גבוהות ביותר ביחס לכמעט כל יעד אחר בעולם. בלי חלילה לפגוע ובלי לנקוט עמדה כזו או אחרת, ישנו שיפור כלשהו בתקופה האחרונה בלבד בנמלי חיפה, מאז שהופרטו. לעומת זאת, נמל אשדוד המצב ממשיך להיות קשה עד כדי בלתי אפשרי. מחסור כוח אדם, ציוד תקול, חוסר מענה, בעיות תפעול וקשיים רבים אחרים. אבל, למשקים של משקי דן – מרחק ההובלה היבשתית קצר יותר וגם זה שיקול משמעותי שמשפיע הן על המחיר והן על בטיחות ואיכות הסביבה – פחות תנועה של משאיות כבדות ומזהמות בכבישים. יש לנו תפקיד חשוב בדאגה לביטחון המזון ושמירה על רמה מוגדרת של מלאי חירום ולכן נעשים מאמצים שהמחסנים יהיו מלאים ולא יחסר.
מה מצב המחירים? האם האירועים משפיעים? יותר יקר לקנות גרעינים?
המחירים ממשיכים להיות מאד תנודתיים עם עליות ומורדות חדות מאד בקבועי זמן קצרים . החשש המתמיד ממחסור בסחורות, מול עיכובים במשלוחים, והשפעות המלחמות והיבולים בעולם מייצרים אי וודאות קיצוני בשנה האחרונה. התירס ממשיך להיות הגרעין המוביל והנצרך ביותר. עד לאחרונה קנינו את יבולי התירס מאוקראינה והם עומדים להיגמר. המשלוחים של החודשים הבאים צפויים להגיע מדרום אמריקה ובחודשים נובמבר, דצמבר ואילך – שוב נפגוש יבולים שנקצרים עכשיו ממזרח אירופה ומארה"ב. לפיכך, אנחנו מעריכים שמחירי הגרעינים בטווח הקרוב יישארו ברמות הנוכחיות עם אפשרות לקפיצות מחיר חזקות כתלות בביקוש והצריכה העולמיים, כאשר אירועים בסין, דרום אמריקה, ואירופה יובילו את המגמות..
גם במוצרים האחרים המחירים יחסית נוחים כרגע אך חוסר וודאות ממשיך להתקיים לגביי משלוחים עתידיים כתלות במחירי ההובלה שמושפעים ממחירי הנפט והמלחמות האזוריות בישראל ובים השחור, כתלות ביבולי החדשים הבאים לקצירה כעת. .
איך מתנהל הסחר הבינלאומי בימים טרופים אלה?
כפי שנאמר לעיל, הסחר הבינלאומי מתנהל תחת קושי רב ורצוף השפעות של אירועים אזוריים וגלובליים. כידוע לך, היבואנים המקומיים מתמודדים עם בעיות אלו על מנת לאפשר מסחר ואספקה מקומית כסדרה. סוחרים שמוכרים תערובות לבעלי כנף (לול) בבעיות רבות יותר כי חלק מהאספקה בענפי הלול הייתה לעזה ולשטחי הרש"פ. שם ירדה משמעותית הפעילות בכלל והצטמצמו האפשרויות לקיים קשרי מסחר (כלומר קושי באספקת סחורות בתשלומים). במסחר במזונות למעלי גרה (רפת וכדומה) יש יותר יציבות.
ואיך מתנהלים הלקוחות?
ההתנהלות של הרפתות ראויה לכל שבח. אין צורך להכביר מילים על מה שעבר על הקיבוצים, על העובדים ועל הבהמות. כולם סבלו וסובלים מהמצב הקשה. ובכל זאת, הצליחו להתגבר וחזרו כמעט מיידית להיקפי הייצור הרגילים. מלבד עובדי הענף, ראוי לציין גם את הארגונים השונים – ההתאחדות, הספקים, חברות ההובלה והשירותים ועוד רבים. גופים רבים וטובים שגילו אורך רוח, יוזמה ורצון טוב, תמכו, תומכים ויתמכו, עזרו עוזרים וימשיכו לעזור.
שנה חדשה בפתח. מה אתה מאחל לנו? לכם? לעם ישראל?
קודם כל ולפני הכל – מאחל ומייחל שיחזרו כל החטופים הביתה!! יש לי תקווה גדולה שהחיים ישובו למסלולם התקין. שנחזור לנורמליות ולשפיות. ושתהיה לנו שנה טובה ומבורכת. אמן!
留言